Månadsblad april-maj 2021

Välkomna till Pengarnas pris nr 8

Vi lever i en alldeles speciell och avgörande tid. Nu behöver vi ta fram det allra bästa, klokaste och modigaste i oss själva för att genomföra den absolut nödvändiga förändringen som krävs. Den stora utmaningen vi har ligger kanske mer inom oss än utanför oss. Jag har sagt det tidigare (se januarinumret) och jag säger det igen: Det är dags för ’folkrörelse-Sverige’ att gå samman i någon typ av paraplyorganisation eller nätverk och samla röster för en radikal och bestående förändring. Vi är inte så bra på att samarbeta efter många generationers kulturella träning i konkurrens och brist-tänkande men nu måste vi. Jag har också i tidigare nummer pratat om vikten av en samsyn – att definiera punkten där vi befinner oss och börja förändringsarbetet därifrån. Faktum är att vi är många som står och stampar på den punkten nu:

Jag hör röster inom små och stora organisationer som ropar eller sjunger från olika håll. En hel del solosångare finns också med. Innehållet blir alltmer samspelt och det är DET som möjliggör en verklig förändring! Vänner, kamrater, medmänniskor, samhällsmedborgare: Låt oss samla kören, lyssna på de olika stämmorna och samspela tills vi har skapat ett partitur som bär våra visioner framåt på gyllene vingar. Visioner om samhällen där människor lever i sammanhang och relationer med levande skogar, odlingar på planetens villkor och en trygg framtid för våra barn och barnbarn.

Jag tänker återigen på samverkan – nätverkande – paraplyorganisation? Jag vill få till stånd ett seminarium där de olika aktörerna kan skriva ett manifest som kan fungera som direktiv för Riksbanken – alltså som ett massivt stöd för det som Positiva pengar jobbat för – med eventuella tillägg/korrigeringar av andra organisationer. Tänker att ett sådant manifest (annat ord är kanske mindre ’vänstermarkerat’) kan sedan stödjas av en Avaaz-kampanj eller Skiftet-kampanj.
Viktigt är ju då att lyfta fram kärnan i kritiken av det bestående och kärnan i förändringarna.

Nedan har jag listat några grupper, organisationer, partier som jag tror skulle vilja vara med. Jag har samtalat med nyckelpersoner i flera sammanhang och de som jag pratat med är positiva. Jag börjar med Positiva pengar som skulle kunna ha en viktig roll i sammanhanget.

1. Positiva Pengar (PP)
”PP är en ideell förening av människor, som genom omfattande studier, har kommit att inse att många av problemen i Sverige idag, orsakas av Sveriges finanspolitik och finansmarknaden som är global. Det nuvarande dominerande penningsystemet flyttar systematiskt pengar från folket till en liten ägande elit. Systemet orsakar tillväxtbehovet och är därmed inte ekologiskt kompatibelt. Allmänheten är inte ens utbildad i hur Sveriges viktigaste infrastruktursystem, penning-systemet fungerar. (Nästan alla digitala pengar är privata bankkrediter med räntekrav)
Föreningen PP vill informera allmänheten om en omformning, en förbättring och en utveckling av penningsystemet då det gäller digitala pengar. Föreningen vill även ha kontanter kvar som allmänna betalmedel därför att de är skuldfria.” Läs mer om PP i oktobernumret av Pengarnas pris. manadsblad-oktober-2020/
Som många av er vet så har PP kommunicerat med Riksbanken i flera år för att påskynda beslutet om e-kronans tillblivelse och för att bidra med synpunkter på dess funktion.

2. Riksbanken (PP citerar Riksbanken angående utredning kring en ny riksbankslag)
– Det kommer att krävas innovation och nytänkande i penningpolitiken för att vi ska kunna fortsätta att fullgöra vårt uppdrag
– De öppnar för helikopterpengar, något som PP har kampanjat för under året.
– De (enl Stefan Ingves själv) erkänner att de inte kan styra ekonomin och ber politikerna om att ta ansvar
Anna Breman, vice riksbankschef, säger att Riksbanken måste kunna agera kraftfullt om prisstabiliteten är hotad. Men de traditionella åtgärderna är inte effektiva och ändamålsenliga i alla situationer. För Penningpolitiken verkar via de finansiella marknaderna och gynnar mest finansindustrin istället för att få ut nya pengar till samhället och medborgarna.

3. Klimatpolitiska rådet
som lämnat ett slutbetänkande till regeringen. Mina klipp ur deras rapport
www.klimatpolitiskaradet.se/…rapport2021.pdf
”Det finanspolitiska ramverket har en flexibilitet som bör nyttjas för återhämtningspolitiken, men klimatet är samtidigt anmärkningsvärt förbisett i ramarna för den ekonomiska politiken. Därför bör en översyn av det finanspolitiska ramverket tidigareläggas och vid den pågående omarbetningen av riksbankslagen måste det tillgodoses att penningpolitiken tar hänsyn till klimatet”, säger rådets vice ordförande Cecilia Hermansson.

4. Reformisterna
Reformisterna är en grupp socialdemokrater som verkar för en radikal sosse-politik och på så sätt driver rörelsen framåt.

Jag läste en ETC krönika av Göran Greider: ”Reformisternas förslag till en ny grön giv, kanske ett av de mest ambitiösa sakpolitiska genomgångar av vad som kan och bör göras för att förvandla detta land till ett föredöme när det gäller klimatkrisbekämpning.
Konkreta frågor kring ett nytt finanspolitiskt ramverk, åtgärder mot utförsäkringarna, en investeringsbank och hur den fungerar för att dra pengar från den globala finansmarknaden till gröna satsningar – och massor av andra saker. De ideologiska markörerna – ja, de fanns förstås där hos deltagarna. Men mer som marken alla gick på. Och det var befriande. De taktiska resonemangen kring samarbetspartners i riksdagen bör tas efter valresultatet, inte nu. Låt oss nu koncentrera oss på sakförslagen.”

5. Partiet Vändpunkt (f.d. miljöpartister)
Deras vision från hemsidan: https://partietvandpunkt.se/var-vision/
”Vår vision är ett Sverige där klyftorna minskar – både mellan stad och land och rik och fattig. Ett Sverige där hälsa och livskvalitet förbättras samt där resursanvändningen hålls inom ramarna för en planet. Där rätten till bostad garanteras. Där makt, pengar och service decentraliseras och kommer alla människor till del.”

6. Svenska Naturskyddsföreningen
Vi är medlemmar i SNF och ibland läser jag deras tidning. Har då vid ett flertal tillfällen upptäckt verkligt radikala och utmanande skrivningar om det ekonomiska systemet och pengaskapandet. Jag har också varit inbjuden till dem för att hålla föredrag – med stor uppslutning. På hemsidan hittar jag följande när det gäller ekonomi och pengar:
”Hur våra pengar förvaltas har stor betydelse för miljö och klimat. Banker, fondförvaltare och försäkringsbolag behöver ta ett betydligt större ansvar för miljön och enbart investera i företag med miljömässigt hållbara produkter.

Naturskyddsföreningen medverkar i granskningsinitiativet Fair Finance Guide tillsammans med organisationerna Sveriges Konsumenter, Amnesty International, Diakonia och Fair Action. Initiativet undersöker vilken hänsyn banker tar till miljö, mänskliga rättigheter och andra hållbarhetsfrågor när den investerar dina pengar.”

Genom en internationell metod kartläggs vilka krav de sju största bankerna i Sverige ställer på hållbarhet och socialt ansvar när de investerar. Bankernas praktiska agerande granskas därefter genom fallstudier för att kontrollera om de följer sina riktlinjer. Resultaten publiceras på fairfinanceguide.se där man enkelt kan jämföra bankernas resultat, mejla sin bank och berätta vad man tycker samt få vägledning för att byta till en mer hållbar bank.

Välj din bank här fairfinanceguide.se

7. Kontantupproret
Kontantupproret tycker att det är viktigt att kontanter finns kvar som betalmedel vid sidan av alternativa lösningar. Kontantupproret anser att frågan om kontantförsörjningen ska behandlas i en demokratisk process och inte överlåtas åt det privata banksystemet att besluta om. Kontantupproret anser också att en offentlig aktör ska stå som garant för att kontanter ska vara tillgängliga i hela landet.
Bakom initiativet står Säkerhetsbranschens ordförande Björn Eriksson, som tidigare varit Sveriges rikspolischef och landshövding i Östergötland. Kontantupproret är ett löst sammansatt nätverk av intresseorganisationer, politiker och intressenter. Kontantupproret stöttas bland annat av: Hela Sverige Ska Leva, PRO, SPF, Sveriges Hembygdsförbund, Sveriges Konsumenter, Torg och Marknadshandlarnas Ekonomiska Riksförening och Småföretagarnas riksförbund. Ref.: www.kontantupproret.se/om-oss-2/

Här ytterligare några förslag på samarbetspartners!
– JAK Medlemsbank (Läs mer i manadsblad-oktober-2020/)
– Ekobanken (Läs mer i manadsblad-oktober-2020/ )
– Svensk Barter (Läs mer i manadsblad-november-2020/)
– Greenpeace https://www.greenpeace.org/sweden/
– Central-organisationerna LO, TCO och SACO
– Omställningsrörelser helasverige.se/ och omstallning.net/
– Nordbruk http://www.nordbruk.se/
Enskilda personer som offentligt kritiserar nuvarande ekonomiska system och som jag ser som resurspersoner:
Leif Börje Frid, Carolina Sandell, Anna Gustin, Samuel Kazen Orrefur, Sverker Olofsson, Ylva Lundqvist Fridh, Karin Backström, Göran Greider, Daniel Suhonen, Linda Berling-Nieuwenhuizen, Kajsa Ekis Ekman… Bara några som jag kom på ’på studs’ (förlåt alla som borde varit med här) fyll på listan själv och skicka till redaktionen: memadeva@gmail.com
Sådant som jag tror att vi kan samsas om är, i korthet: Ersätt BNP med annan mätmetod för förbättring, inför bankdelning (låt affärsbankerna själva stå för sina förluster), se över Aktiebolags-lagen, stöd Positiva pengars förslag för lösningar på riksnivå. Studera doughnut- och cirkulär ekonomi, studera också credit clearing-system och håll hela tiden koll på REALEKONOMIN.

Och nu över till separata sidor…

Kapitalismen har gjort oss spelgalna

Ett återkommande spelberoende betingar sjukvårdsinsatser, men inte har jag hört att någon svensk börsmäklare blivit omhändertagen för psykiatrisk hjälp.
Totalt äger lite drygt 1,8 miljoner svenskar aktier enligt en ny rapport. Dessa spelare sitter inte still och väntar på utdelningen vid årets slut, utan de kollar läget titt och tätt för att tjäna en hacka genom snabba omplaceringar av sitt ägande. Den viktigaste orsaken till att spelet på börsen hela tiden ökar är att det har blivit så lätt tack vare bankernas mobilappar, där banken sköter spelandet.
Läs mer: pengarnaspris.wordpress.com/kapitalismen-har-gjort-oss-spelgalna/

Följ noga nyheter om den nya RIKSBANKSLAGEN

Det är något som inte stämmer med den nya riksbankslagen som inom snar framtid ska klubbas igenom av Riksdagen. Läs mer: pengarnaspris…den-nya-riksbankslagen/

Varför får fattiga länder inte vaccin?

Det brutala svaret är att det rika väst har gjort det omöjligt för dem.

På WTO, Världshandelsorganisationens möte blockerade Kanada och Amerika ett förslag från Indien och Sydafrika att COVID-19-vaccin och andra medicinska patent ska avbrytas för att påskynda tekniköverföringar till tillverkare med ledig produktionskapacitet Detta var den åttonde gången frågan diskuterades och röstades ner i WTO.
Läs mer: pengarnaspris.wordpress.com/varfor-kan-fattiga-lander-inte-fa-vaccin/

Det kom ett spännande brev till redaktionen

Det är skrivet av Per-Johan Åkerlunds som presenterar sig själv nedan.
Jag är företagare sedan 2007. Jag är självlärd ingenjör och uppfinnare. 7-barns Pappa. Som företagare ser jag även ett system som bygger på att se efter företagens vinstintresse – som även är lagstadgad. Denna kombination med rådande växthuseffekt – gör att detta även ger stora möjligheter till ökad vinst baserat på politiska viljan att ge gratis pengar. Men allt som levereras är inte det bästa vi kan göra. Istället är allt vi tillverkar det billigaste vi kan göra”
Läs mer: pengarnaspris.wordpress.com/ett-forslag-till-losning/

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *