Julen 2021
VARGEN KOMMER
Vargatider? Nej – Ränteindex har stigit 3%. Bankexperten säger: ”Lugn, sälj inte dina aktier – men behöver du handla så ta ut pengar så du har ifall räntan fortsätter stiga.”
Men eftersom det är en ensam orsak till stigningen: Nämligen att endast priserna på el och bensin gått upp så behöver ju inte basvarorna i övrigt bli allmänt dyrare.
Men marknadsfundamentalisterna hoppas ju på en ännu högre julrush även detta år. Om inte BNP stiger blir det kris. Kapitalismen överlever inte utan en ökning av alla jordens resursuttag och nya vinstprojekt – evig tillväxt är ett måste.
UNDER JULGRANEN
Hur vore en jul utan massor med paket under granen? Kanske finns det där ett hårt paket som innehåller det alltjämt populära brädspelet Monopol som de flesta har spelat.
Det togs fram för länge sedan, sannolikt i syfte att lära oss hur man kan bli rik genom att handla med aktier.
Jag kallar det för en spelplattform där man spelar med fiktiva/låtsas-pengar. Alla börjar som jämlika. När man slutar brukar en ha blivit mycket rik och några blivit fattiga.
Hade spelreglerna byggts ut med möjlighet att låna pengar mot ränta så hade det kunnat fortsätta tills alla blivit fattiga utom en: MONOPOLISTEN, vilket alla strävade mot.
I verkligheten finns det många sådana spelplattformar för fiktiva/digitala pengar. Amerikanska OMX-Nasdaq finns i Stockholm. Just idag när jag skriver blev det stor uppståndelse p.g.a. röda siffror.
Dessa siffror har fått en hög dignitet genom att vi fått höra dem varje dag i nyheterna från Sveriges nationella nyhetsuppläsare. Detta trots att denna ständigt upprepade information saknar betydelse för vanligt folk som inte har aktier.
Det som pågår i verkligheten är ett spel med biljoner dollar i olika typer av värdepapper/aktieposter som byter ägare för att klämma ut en vinst vid ägarbyten. Det lär finnas över 2000 sorters värdepapper med olika regler för hur utfallet hanteras. Det går även att spela med fallande aktieposter med något som heter blankning.
Men detta är inget för vanligt folk med begränsade kontoinnehav och spelkunskaper. Det vi ser i verkligheten är just hur storspelarna på de globala börserna vinner: ”The winner takes it all.”
Kapitalismens nav skakades i grundvalarna
När några av Wall Streets största jättar i januari 2021 går in för att sänka Gamestop-aktien sker något som kommer att skapa rubriker världen runt. Hedgefondernas metoder väcker vrede hos ett antal småsparare, som bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Fast beslutna att rädda spelbutiksföretaget Gamestop går de samman och det hela utvecklas till en David och Goliat-berättelse, som kommer att skaka Wall Street i grunden. Men kan amatörerna slå proffsen? Och vem är egentligen vinnare och förlorare i spelet om de stora pengarna? Missa inte den spännande amerikanska dokumentären >
svtplay.se/video/…/nar-gamestop-skakade-borsen
JESUS
Nu ska vi fira Jesu födelse igen, 24 december 2021. Därför tänkte jag skriva lite om hur jag tänker kring Jesus.
Jag är inte medlem i något kyrkosamfund men blev intresserad av hans vuxna liv för några år sedan då jag läste ”The Gospel According to the Son” (1997) av Norman Mailer. För att skildra Jesus hade Norman Mailer valt att skriva boken i jag-form, och lyckades därigenom nå in i Jesu mänskliga egenart; hans oro och stolthet då han kommer till insikt om sitt uppdrag.
Denna roman ger en så inträngande bild av Jesu mänsklighet och hans liv att kritiken jämförde Norman Mailer med Dostojevskij vad beträffar inlevelseförmåga och djupsyn. Norman Mailer beskriver Jesus så övertygande att det kunde varit just så här, hela vägen fram till det apokalyptiska slutet.
Jag visste ju sedan tidigare vem Norman Mailer var eftersom jag redan i Trondheim såg hans film som baserats på boken ”De nakna och de döda”. Sannolikt har ni äldre också sett filmen som rullades ut 1958 eller 1959. Boken hyllades långt tidigare av recensenterna som ansåg att det var en av de bästa krigsromaner som någonsin skrivits.
Ja, vad tänker jag om Jesus?
Jag tänker på hans mod och rättvisepatos i första hand, hans kärlek till syndare och hatet mot den romerska kyrkans präster i dåvarande Judéen. Jesus levde själv i fattigdom under en tid av förändring som på många sätt liknar vår. Och han såg orättvisorna under Pontus Pilatus. Det var då han drev ut penningmånglarna med rak ilska såhär:
”In the eyes of the moneylenders, greed was as sharp as the point of a spear, the rage of Isaiah came to me. In his words, I cried out: These tables are a tool of vomit. In such filth, nothing is clean. ” (citat s.159)
Sedan visade det sig att Jesu bror Jakob, efter Jesu död, skapade ett kollektiv enligt principen: ”Åt var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Där föddes den rena kommunismen och där skrevs Jakobsbrevet.
Jesus var även döparen Johannes lärjunge. Johannes var öppen motståndare till Romarrikets ockupation av det som då kallades Judéen på den tiden. Han var en antikolonialist, en tidig ‘vänsterprototyp’.
Jag tycker det känns konstigt att leva 2000 år efter Jesu födelse och känna mig upprörd över att sitta fast i ett penningsystem där en girig och maktfullkomlig minoritet reglerar villkoren för resten av världen.
Jag hoppas ändå att de superrika ser sina enorma ’fotavtryck’ och sedan låter bli att trampa sönder jorden. Då ska vi förlåta dem.
Paraplyorganisation för realekonomin
Punkten där vi befinner oss nu
Vi lever i en alldeles speciell och avgörande tid. Det är inte längre någon ’hemlighet’ att själva grunden för mänskligt liv på jorden är hotad. Nu behöver vi ta fram det allra bästa, klokaste och modigaste i oss själva för att genomföra den absolut nödvändiga förändringen som krävs. Den stora utmaningen vi har ligger kanske mer inom oss än utanför oss. Vi är inte så bra på att samarbeta efter många generationers kulturella träning i konkurrens och brist-tänkande men nu måste vi. Vi behöver definiera punkten där vi befinner oss och börja förändringsarbetet därifrån. Faktum är att vi är många som står och stampar på den punkten nu!
Jag har lagt märke till att den ena organisationen efter den andra – och då inte bara de som redan har fokus på penningsystemet – nu har identifierat grundproblemet och dragit den självklara slutsatsen att det är det ekonomiska systemet med sitt tillväxttvång som är ROTEN till det onda. Och att det inte går att rädda miljö och klimat med ett system som bygger på skuldsättning, vinst-maximering och ständig tillväxt i penningsektorn. Den nyliberala kapitalistiska modellen hotar själva livet! Glädjande nog har insikten landat – och uttalats – inom den ena organisationen efter den andra. Från Svenska Naturskyddsföreningen till Läkare utan gränser.
Vi har mycket kort tid på oss att förändra vår livsstil och anpassa ekonomi och samhällsliv till ett hållbart läge. Vi behöver göra konkreta förändringar och det snabbt. Länge nog har det pratats och gjorts mätningar och utredningar. Vi har fått mycket kunskap genom IPCC och andra forskargrupper. Vi vet tillräckligt nu för att agera! Allmänheten – du och jag och folkflertalet – har gjort livsstilsförändringar och vi anstränger oss att sortera sopor, åka kollektivt, sluta flyga, sluta äta kött, handla second hand och dela verktyg och kläder. Allt detta är mycket bra! Men det räcker inte! Inte ens alla miljoner som deltar i XR eller Fridays for Future räcker. Det ger kraftiga signaler som ställer krav på politikerna… men tyvärr är politikerna inte tillräckligt kompetenta, dom behöver hjälp. Och vi behöver lägga in en ny växel för att få till en rejäla förändringar. Sådana förändringar som erbjuder en framtid för våra barnbarn.
Jag hade en idé för kanske 3 år sedan. Det var att jag (eller hellre JAK Medlemsbank) skulle ta initiativ till att bilda en paraplyorganisation som skulle samla många av dessa radikala organisationer eller föreningar som hade ’rädda jorden och livet’ på sin agenda och som dessutom formulerat grundproblemet. Syftet med paraplyet skulle vara att göra oss starkare tillsammans. Vi skulle samordna kampanjer, skriva och underteckna artiklar tillsammans osv. Jag hade kännedom om två olika sådana paraplyorganisationer från 1970-80-talet som jag visste hade gett goda resultat. Detta var alltså min idé för några år sedan. Jag formulerade även kärnfrågor eller problemområden som jag identifierat som nödvändiga att förändra (se nedan). Tanken var inte att paraplyorganisationen/nätverket skulle ersätta det gängse sättet att arbeta på. Var ock en skulle fortsätta som förut med sina frågor och kampanjer/arbetssätt – men komplettera med att tillsammans driva strategiska ’kärnfrågor’.
Jag hade inte kraft och energi då att driva frågan och när jag nu tar upp den igen så märker jag att det redan finns mängder med ’paraplyer’ och frågan är om vi (jag har några vänner) ska besvära oss med att spänna upp ytterligare ett. Här är exempel på två stora:
Radikalisera klimatpolitiken och Klimatalliansen.
Min slutsats nu
Är att OM vi ska spänna upp ett nytt paraply så ska det vara ett som är specialiserat på ekonomi med fokus på realekonomi; Hur ekonomiska aktörer och nya pengar ska serva folkflertalet, miljön, rättvisan och klimatet. I så fall skulle vi vända oss till JAK Medlemsbank, Ekobanken, Positiva pengar, Coompanion, Svensk Barter, kanske Chalmers forskare som jobbar med nedväxt, Gävle universitet som jobbar med cirkulär ekonomi och eventuella andra.
Syftet bör vara att sätta upp mål och prioritera ett i taget. Om t.ex. Positiva pengar driver en idé gentemot Riksbanken (och riksdagen kanske) så kan alla övriga organisationer stödja med namnunderskrifter, petitioner, motioner och aktioner om man är överens om det.
Kraven/målen ska vara mycket tydligt formulerade och man ska veta vem de riktar sig till. Arbetet ska bedrivas kontinuerligt. Jag kan även tänka mig att en sådan grupp/sådana grupper kan fungera som stöd till politiker i kommuner, regioner och på riksplanet.
Vad ska vi driva?
Vi ska fokusera på det mest aktuella som hotar klimat- miljö- och rättvisa.
Vi skiftar från Spekulationsekonomi som ’gynnar’ ett fåtal till Realekonomi som gynnar folkflertalet och miljön. Vi jobbar på flera plan samtidigt: Praktiskt i den lokala ekonomin, Opinionsbildning på kommun- region- och statlig nivå. Vi jobbar i enhetlighet med klimatmålen och går längre. Vi fokuserar på verkliga resurser som vatten, mat, bostäder, sjuk-och frisk-vård etc.
Vi backar oss ur krisen – Samtidigt som vi jobbar underifrån genom att stödja den cirkulära ekonomin och lokala omställningsprocesser. Praktiskt och med informationskampanjer.
Jag tänker att detta vore det mest skonsamma sättet att få ner tillväxttvånget i affärslivet och produktionen. En förändring som går stegvis och som går att förklara för folkflertalet och som också finns exempel på – i Sverige eller i något annat land.
Nedan finns förslag som på sikt tillåter oss att ”backa oss ur Kapitalismen”
Skrota BNP som mått på utveckling och välstånd och motor i tillväxten och ersätt det med något som mäter de fysiska resurserna och måendet. Det finns redan flera exempel: Happy planet Index, ISEW, Ecological footprints etc. Nya Zeeland har gjort det. 20 parlaments-ledamöter i England jobbar för detta. Och Skottlands Gröna gick in i regeringen med en tydlig agenda emot ekonomisk tillväxt. (CASSE) James Lamont – ett namn att lägga på minnet.
Inför Bankdelning (Glass Steagal Act 1930-talet) De vinstdrivande affärsbankerna får stå för sina förluster själva! V och MP har motionerat om detta i riksdagen. Återupprätta sparbankssystemet som placerar överskott lokalt.
Folkbanker är en bra idé som Anna Gustin kommit upp med!
Ändra i aktiebolagslagen: Ta bort vinsttvånget som sätter fokus på helt fel saker i ekonomin. Privata ’vinstpengar’ i stället för att tillgodose medborgares och samhällets behov.
Divestera AP-fonderna Inga statliga pengar till fossilindustrin.
Gröna frågor behöver särskild tillsyn, t.ex. skogen – skogspolitiken i Sverige. Stöd SNF:s arbete för att bevara gammelskog och artrik blandskog och ett hållbart skogsbruk.
Stöd Positiva pengars arbete med Riksbanken. Bilda opinion för att RB ska kunna ge ut e-kronor till staten som sedan slussar ut dem till offentlig sektor och infrastruktur.
North Dakota har en regeringsägd Centralbank… 22 stater i USA utreder möjligheten att själva starta en sådan.
GOD JUL ALLA! Jag hoppas vi lärt oss lite av coronapandemin: vi måste hjälpas åt för att få bukt med virusen.