Stort motstånd mot avverkning på Söderåsen
Studiecirkeln Hofors Gröna ring arrangerade den 11 mars ett informationsmöte om hotet mot Söderåsen. 32 engagerade personer deltog i mötet på Folkets hus för att prata om vad kan göras för att skydda Söderåsens hotade natur.
Kortfakta:
Plats: Söderåsen
Hotet: Kalavverkning av ett område med höga naturvärden
Status: Markägaren har fått avverkningförbud från Skogsstyrelen på grund av den rödlistade och fridlysta orkidén knärot, och har nu ansökt om dispens från artskyddet hos Länsstyrelsen i Gävleborg
Vårt nästa steg: Fortsätta arbeta för att det avverkningsanmälda området blir en del av ett utökat naturreservat.
Stephen Hinton introducerade kort Hofors Gröna Ring och vilka idéer och visioner som ligger bakom och som studiecirkelns deltagare arbetar med. Sedan tog Maj-Lis Koivisto över och redogjorde för läget på Söderåsen just nu, naturvärdena, markägaren Karl Hedin AB:s planer på avverkning och den dispens de söker.
Söderåsen har höga värden: naturvärden, kulturella värden och är ett välbesökt utflyktsmål för stora som små. Skogen kring vandringslederna kommer att försvinna. 1,2 meter höga stubbar lämnas för att markera stigarna, enligt markägarens dispensansökan.
Det blev en diskussion som mynnade ut flera olika förslag hur vi kan gå vidare för att se till att Söderåsen skyddas. Bland deltagarna fanns Sven-Olof Carlsson, som var den som ställde i ordning lederna och rastplatserna, Gunilla Holmgren, tidigare ägare till skogen, och Pia Möller Andersen, som har ordnat till trollstigen i området. De berättade att tidigare gjorda mätningar visade att 10000 personer om året besökte Söderåsen.
Gröna ringens namninsamling, som har samlat uppemot 700 namn, kommer att lämnas över till Karl Hedin AB och Hofors kommun under mars månad. Mötet skrev också ett upprop, där vi uppmanade Hofors kommun och Länsstyrelsen i Gävleborg att tillsammans skydda naturen på Söderåsen.
Skriv gärna upp dig på Gröna Ringens mejlinglista här nedan om du vill hålla dig informerad om utvecklingen på Söderåsen.
Mer om vad som har hänt hittills, artfynden på Söderåsen och Söderåsens historia finns här.
Mötet arrangerades i samarbete med ABF. Tack Arne Evertson på Hofors Sparköp som bjöd på fikabrödet.