Apropå Corona miljarderna: Kan Riksbanken låna ut hur mycket som helst?

Ekdal och Ekdal 5 maj > https://www.svtplay.se/ekdal-och-ekdal


Corona-pandemin har stängt ner världsekonomin med förödande konsekvenser som följd. Ekonomer drar paralleller till 1920- och 30-talens krascher och depressioner. Hur hårt kommer vi att drabbas och hur ser vägen framåt ut? Kommer vi någonsin tillbaka till det tillstånd som rådde före corona-viruset? Journalisterna och kusinerna Lennart och Niklas Ekdal pejlar vår tids största frågor tillsammans med experter i studion. Del 1 av 6.

Mina anteckningar från programmet
USA satsar 6,2 biljoner (triljoner)
Centralbanken i Sverige öppnar penning-kranarna, är det rätt väg att bekämpa skuldsättning med lån för att rädda den kredit- och konsumtionsdrivna modell vi hade före krisen?

Stefan Ingves intervjuas av Ekdal:
Ekdal: En del av staten lånar av en annan del av staten?
SI: Ja det är rätt att beskriva det så för när vi köper en statsobligation då betalar vi med nya riksbankspengar så att vi skapar nya pengar hela tiden.
E: Kan vi bara ta fram nya pengar och sätta in på statens konto, det låter ju nästan för bra för att vara sant?
SI: Det är därför det finns bara en centralbank, en riksbank, det är så det fungerar.
E: Men inflationen brukar ju stiga när man gör nya pengar?
SI: Jo, det brukar göra det men det har ju faktiskt inte gjort det de senaste 10 åren, så i det avseende har att skapa nya pengar inte varit något problem. Vad vi har fattat beslut om så här långt är uppemot 1400 miljarder (i maj). Det är inte på något sätt en övre gräns. Vi skapar så mycket som behövs.
E: Det finns ingen övre gräns?
SI: Vi är långt ifrån den övre gränsen.
E: Men läget nu i stort gör det omöjligt med höjda räntor?
SI: Det skulle få förödande konsekvenser. Ja men genom att vi köper värdepapper hålls räntorna nere. Det är därför vi är så aktiva med att använda vår balansräkning d v s. skapa mera pengar. Därför blir räntorna låga.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *