Har man testat ’Munken’ någonstans?

Ja, i Amsterdam!
Grus&Guld 2 2020 av Karin Backström, Redaktör

”Amsterdam tar hjälp av den brittiska ekonomen Kate Raworths ”munkmodell” för att bygga upp en socialt och ekologiskt hållbarare ekonomi efter coronakrisen.
Munkekonomi Den brittiska ekonomen Kate Raworth och hennes munkliknande bild av ekonomin har rönt stor uppmärksamhet. Modellens yttre ring representerar de planetära gränserna, som vi inte kan överskrida utan att äventyra jordsystemet. Den inre utgör minimigränsen för acceptabla levnadsvillkor, såsom de definieras i FNs millenniemål. Området mellan de två ringarna, själva munken alltså, är det ekologiskt säkra och socialt rättvisa utrymmet där ekonomin bör utspelas.
Det målet är dock, som bekant, långt ifrån nått och nu har ett internationellt team anpassat modellen så att den ska kunna användas som ett förändringsverktyg på olika samhällsnivåer. Först ut i världen att anamma det är den nederländska huvudstaden Amsterdam.
Syftet med stadens ekonomiska aktivitet blir därmed att möta alla invånares basala behov inom de ramar jordsystemet sätter, och ekonomisk tillväxt blir inte längre den primära måttstocken.
Jag tror det kan hjälpa oss att komma över coronakrisens effekter, och inte falla tillbaka i gamla mönster, säger vice borgmästare Marieke van Doorninck, till den brittiska tidningen The Guardian.
Hon tar stadens bostadsmarknad som exempel. Nästan en femtedel av invånarna har inga pengar över när bostaden är betald. En lösning skulle kunna vara att bygga fler bostäder. Den lokala munken visar dock att det påverkar redan höga koldioxidutsläpp, vilket innebär att byggherrarna i så hög utsträckning som möjligt måste använda återvunnet eller biobaserat material.

Men verktyget uppmanar även politikerna att lyfta blicken ytterligare.

Anledningen till att bostäder är för dyra är inte bara att det byggs för lite. Det finns mycket kapital i omlopp, och just nu ses fastigheter (Etikett bostäder) som bästa sättet att investera vilket driver upp priserna, säger Marieke van Doorninck.

Munken ger oss ett nytt sett att se.

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *