Månadsblad nr 9, jun-aug 2021
Välkommen till vår fortsatta strävan att fördjupa och dela vår granskning av kapitalismen i enlighet med det vi skrivit under ‘Vårt syfte’ på hemsidan PengarnasPris.com
Pengarna finns i överflöd, och måste användas till något bättre än onödig lyx och vi är klocka och eniga om kunskap finns om hur vi skulle kunna göra det möjligt.
Det kommer att bli möjligt, och vi vill medverka i denna process med vår webb-tidning PengarnasPris.com (statisk hemsida), som i fortsättningen kommer att kommentera och redovisa nyheter, både brådskande och längre sammanfattningar var tredje månad. Kolla under ‘Tidigare månadsblad’ och prenumerera på kommande gratisversioner längst ner på hemsidan.
Det som jag vill börja med i detta nummer är två brådskande inlägg som handlar om vår mänskliga rättighet till bostad i enlighet med FN’s paragraf 25, som Sverige ratificerat.
1.: Sista chansen idag 30 juni på SvtPlay: Gerttens film PUSH om Leilani Farha’s studie av bostadsläget i Europa. Den är mycket spännande och visar tydligt hur bostadspriserna trissas upp av riskkapitalbolagen.
2.: Repris: Det globala riskkapitalet köper upp svenska fastigheter, dvs svensk mark.
I mars 2019 fick regeringen i Sverige, Tjeckien, Irland och Spanien ett brev från FN:s särskilda rapportör för bostadsfrågor advokat Leilani Farha. Ref 1
I brevet riktar Farha skarp kritik mot svenska regeringens bostadspolitik. Farha uttrycker en särskild oro över de lagar och policyer som har möjliggjort att globalt kapital kunnat investeras i bostäder som säkerhet för finansiella instrument. Den så kallade finansialiseringen av bostadsmarknaden, som detta är ett uttryck för, får enligt Farha katastrofala konsekvenser för hyresgästerna.
Farha lyfter fram riskkapitalbolaget Blackstone som exempel, ett företag som fram till nyligen varit majoritetsägare i fastighetsbolaget Hembla (tidigare D. Carnegie) med omkring 21 000 lägenheter i Storstockholm. Blackstones affärsmodell är att köpa upp hela bostadsområden, renovera lägenheterna och höja hyrorna kraftigt. De hyresgäster som inte klarar av att betala de högre hyrorna tvingas flytta. Fenomenet kallas renovräkning och har drabbat många hyresgäster runt om i Sverige, bland annat i Hemblas bestånd. Blackstone har nu sålt sitt innehav i Hembla till det tyska fastighetsbolaget Vonovia , ökänt i Tyskland för att köpa upp och renovera hyresrätter med kraftiga hyreshöjningar som följd. Vonovia är, genom köpet av Hembla, numera den största enskilda bostadsägaren i Sverige med närmare 40 000 hyresrätter. Merparten av dessa hyresrätter återfinns i våra förorter och miljonprogramsområden.
Brevet avslutas med en uppmaning till regeringen att dels erkänna den inverkan som finansialiseringen av bostadsmarknaden har på bostaden som en social rättighet, dels vidta åtgärder för att återupprätta bostaden som en social rättighet. Om regeringen misslyckas lever Sverige, enligt Farha, inte upp till sina åtaganden vad gäller internationella mänskliga rättigheter.
När personer/familjer vräks från sina lägenheter är det väldigt svårt att återigen komma in på bostadsmarknaden. Ett återinträde är särskilt svårt på en bostadsmarknad med bostadsbrist. Enligt statistik från Kronofogden vräktes 247 barnfamiljer i Sverige under 2018, vilket är en ökning av 36 familjer sedan 2017. Detta tyder på att ett mer aktivt vräkningsförebyggande arbete skulle gynna både kommunen och bostadsbolagen
De flesta av oss har kanske redan förstått att många stora företags verksamhet arbetar mot vårt samhälles önskan om ett mindre segregerat, mer tillgängligt boende för vanliga löntagare. Det beror på att deras grundläggande mål är att maximera vinsten även när det leder till vräkningar av familjer med barn.
Mindre känt är att: Den global finansvärlden är full av så kallade privata skalbolag, (eng,: Blank Check Companies), som är avsiktligt komplicerade, och okända för de flesta. De utgör ett flytande kapital som ägarna kan spela med på börsens aktiemarknad och även för den algoritmiska handeln med finansiella instrument. (Mer om detta i ett senare Månadsblad).
Har vi glömt att bostad är en mänsklig rättighet?
Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, invaliditet, makas eller makes död, ålderdom eller annan förlust av försörjning under omständigheter utanför hans eller hennes kontroll.
Mödrar och barn är berättigade till särskild omvårdnad och hjälp. Alla barn skall åtnjuta samma sociala skydd, vare sig de är födda inom eller utom äktenskapet.
Ref.1: www.riksdagen.se/sv…
Ref.2: https://www.kronofogden.se..
… och detta inlägg som jag tycker klart visar en möjlig lösning på en stabil värdegrund för våra pengar som automatisk anpassar sig till konjunkturer.
Tidfaktorekonomin
Karl Gustafson var en svensk innovatör och egenföretagare som redan på 1960 talet tänkte ut hur vi skulle kunna ordna vårt skattesystem så att vi satte upp målet RÄTTVISA, först och främst rättvisa i tid av våra liv – med hjälp av den enkla lösningen att använda samma fasta värdebas som beräkningsgrund i både löne- och skattesystemet. Alltså med TID som värdebas, som är lika för alla på jorden.
Med denna enkla förändring kommer saker och ting att börja ställa sig rätt i samhället förutspår han. Med en fast värdebas kommer vårt ekonomiska system att komma i harmoni med naturlagarna.
Han kommer inte själv att få se sin idé genomföras – men för framtidens människor önskar han att systemförslaget ska nå ut till allmän diskussion. Det är nu Anna Gustin som förvaltar arvet efter Karl Gusfson han har skrivit ett öppet brev som börjar såhär:
Öppet brev till Sveriges medborgare
”Vi har ett systemfel i ekonomin som påverkar dig dagligen! Om du som svensk medborgare fick bestämma att vi i Sverige skulle införa en mer rättvis ekonomisk ordning, som samtidigt skulle ge Sveriges medborgare betydligt mer kvar i plånboken varje månad, så skulle det inte vara ett svårt beslut att fatta, eller hur?
Om jag säger att samma beslut också kunde ta bort merparten av de politiska problem som vi upplever idag, så kanske det låter för bra för att vara sant. Men det är det inte! Om vi byter ut dagens odemokratiska skattesystem mot ett skattesystem baserat på TID – gånger vars och ens individuella timlön, så skulle vi undanröja grunden för dagens spekulations- och utarmningsekonomi. Vi skulle samtidigt skapa en betydligt mer rättvis och medmänsklig ekonomi som kan fungera, inte bara för oss i Sverige, utan över hela jordklotet. Låt mig få förklara vad jag menar.”Detta redovisar Karl Gustafson mycket tydligt och genomtänkt i ett PDF-dokument och en broschyr som Anna Gustin säljer mot att betala för portot.
1. Denna PDF finns i ett Windows-moln som de som vill kan läsa i länken nedan:
https://1drv.ms/b/s!AiZntQrXIyxQhl93P6qW2cs54vnw?e=6OWkuu
till: TIDSKATT_am ny 210414.pdf
Ett klipp: ”I dagens skattesystem beräknas din lön utifrån hur många timmar du arbetat, men den skatt du ska betala beräknas i procent på årslön. Beskattningen tar ingen hänsyn till hur många timmar det tagit för dig att arbeta ihop till den skatt som Skatteverket kräver. Förslaget om ett nytt skattesystem bygger därför på att byta ut beräkningsgrunden procent mot tid. Då blir din skatt lika enkel att räkna ut som din lön och du får dessutom behålla mer i plånboken än tidigare…”
2. Broschyren kan du få skickad i ett brev till Anna Gustin genom att skicka vad den kostat att trycka+porto i ett kuvert och skriva att man vill ha broschyren om Tid-ekonomin.
Glöm inte namn och den egna postadressen i brevet till
Anna Gustin, Folkskolevägen 32, 117 32 Sthlm
Priser:
1 broschyr = 15 kr + 2 frimärken = = 39 kr
2 broschyrer = 30 kr + 2 frimärken = 24 kr = 54 kr
10 st broschyrer = 150 kr + 6 frimärken = 72 kr = 222 kr
Du kan även kontakta Anna på https://www.facebook.com/anna.gustin.9/ om broschyrerna.
Som sagt så är det uppfinnare över hela världen som tycker att det ska gå att komma bort från den kapitalistiska eran som majoriteten av jordens befolkning anser lett till den prekära situationen vi lever med idag.