Parismålet uppnås inte. Dags att förbereda oss för oväntade väderhändelser?

Parismålet kommer att överskridas har vi hört i nyheterna. Mycket tyder på att vi kan drabbas av akuta klimatkriser i vårt närområde redan de kommande åren. Som ledamöter i Samhällsbyggnadsnämnden Västra Gästrikland utmanar vi nu Sandviken, Hofors och andra kommuner att snabbt öka beredskapen för detta. Det skriver Lars Igeland och Stephen Hinton, aktiva i Vänsterpartiet. 

Klimatläget i världen är mer alarmerande än någonsin. I juli uppmättes den högsta medeltemperaturen vår planet upplevt, i delar av USA uppmättes temperaturer över 50 grader. Torka plågar stora delar av världen, medan andra drabbas av översvämningar. Problemen finns nu inte bara globalt utan drabbar även oss här i Sverige. Svenska jordbrukare larmar om minskade skördar som kan öka utslagningen av svensk livsmedelsproduktion. Vi minns med fasa de översvämningar som drabbade Gävle härom året och skogsbränderna som krävde stöd från utlandet, ett stöd som kan utebli om bränderna drabbar många delar av Europa samtidigt. 

Det är bra att våra kommuner har strategiska mål att minska växthusgasutsläppen, men vi saknar det minst lika viktiga fokuset där kommunerna har full rådighet: att hantera instabilitet i vädermönstren. Det gäller kapacitet att hantera värmeböljor, skyfall, torka och effekterna på matförsörjning och ekonomin i stort. 

Därför har vi skrivit ett initiativärende till Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd. Vi tror att det skulle behövas en strategisk arbetsgrupp i våra kommuner som omedelbart tar itu med dessa frågor. Några förslag på vad en sådan grupp skulle kunna arbeta med:

  • Översyn och planering för hur våra kommuner skulle klara omfattande torka under flera månader, och hur skolor, äldreboenden och arbetsplatser kan få skugga och svalka för att skydda barn, gamla och utsatta människor.
  • På samma sätt visa hur våra kommuner skulle klara flera veckors kraftiga översvämningar av det slag som drabbade Gävle häromåret. 
  • Hur kan vi snabbt öka matproduktionen i våra kommuner om krig, torka och bränder stoppar mattillförseln till Sverige och Gävleborg?
  • Vad händer om skogsbränder drabbar stora delar av Sverige och Europa samtidigt? Räcker vår räddningstjänst till och hur skyddar vi våra befolkningscentra från att drabbas av brand och omfattande rökförgiftning?

Vår fråga är: Var ligger helhetsansvaret för att planera för, övervaka och hantera riskerna med vädersystemets rubbningar inom kommunen? Finns det tillräckligt höjd i kommunernas strategier med tanke på att instabiliteten i vädersystemet väntas öka under den nuvarande mandatperioden? Behövs det starkare mandat och resurser från politiskt håll för att arbeta med dessa frågor?

Vi avslutar med mer aktuella fakta: Enligt Metereologiska världsorganisationen; WMO har medeltemperaturen i Europa ökat 2 gånger snabbare än resten av världen. Åren 2006–2020 upplevde Europa växande ekonomiska förluster från stormar, torka och effekterna av ovanliga vädermönster på jordbruksproduktionen samt ökat antal väderrelaterade dödsfall. Enligt den senaste IPCC-rapporten kommer temperaturen att öka med mer än 1,5 grader över förindustriella gränser vilket skulle destabilisera vädermönstren än mer och hota grundläggande samhällsfunktioner. Vi noterar att nuvarande åtgärdsplaner inte är tillräckliga så vi borde förbereda oss för instabilitet i vädermönster. Vi är mycket oroliga och önskar att kommunerna agerar nu. 

Stephen Hinton, Hofors

Lars Igeland, Sandviken

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *