Vänstern utmanar VGS: Klarar våra kommuner klimatkrisen?

Klimatläget i världen är mer alarmerande än någonsin. I början av juli uppmättes den högsta medeltemperaturen vår planet upplevt.Rekordvärme runt 50 grader har uppmätts i delar av USA, Europa och Asien.Torka plågar stora delar av världen, medan andra drabbas av översvämningar.

  • Mycket tyder på att vårt närområde kommer att drabbas av akuta situationer på grund av klimatförändringar redan de kommande åren. Som ledamöter i Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd utmanar vi nu Sandviken, Hofors och andra kommuner att snabbt öka beredskapen för detta.

Det säger Stephen Hinton, ledamot (v) i VGS från Hofors. Tillsammans med Lars Igeland från Sandviken har han skrivit ett initiativärende till Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd.

  • Det är bra att våra kommuner har strategiska mål att minska växthusgasutsläppen, men vi saknar det minst lika viktiga fokuset där kommunerna har full rådighet: att hantera instabilitet i vädermönstren. Det gäller kapacitet att hantera värmeböljor, skyfall, torka och effekterna på matförsörjning och ekonomin i stort.

Vänsterpartiet anser att det skulle behövas en strategisk arbetsgrupp i våra kommuner som omedelbart tar itu med dessa frågor. Några förslag på vad en sådan grupp skulle kunna arbeta med:

  • Översyn och planering för hur våra kommuner skulle klara omfattande torka under flera månader samt hur skolor, äldreboenden och arbetsplatser kan få skugga och svalka för att skydda barn, gamla och utsatta människor.
  • På samma sätt visa hur våra kommuner skulle klara flera veckors kraftiga översvämningar av det slag som drabbade Gävle häromåret.
  • Hur kan vi snabbt öka matproduktionen i våra kommuner om krig, torka och bränder stoppar mattillförseln till Sverige och Gävleborg?
  • Vad händer om skogsbränder drabbar stora delar av Sverige och Europa samtidigt? Räcker vår räddningstjänst till och hur skyddar vi våra befolkningscentra från att drabbas av brand och omfattande rökförgiftning?

Stephen Hinton frågar avslutningsvis:

  • Var ligger helhetsansvaret för att planera för, övervaka och hantera riskerna med vädersystemets rubbningar inom kommunen? Finns det tillräckligt höjd i kommunernas strategier med tanke på att instabiliteten väntas öka under den nuvarande mandatperioden? Behövs det starkare mandat och resurser från politiskt håll för att arbeta med dessa frågor?

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *