Första månadsblad augusti 2020

Marianne Påsse

Välkommen till mitt första månadsblad. Vi (ett team kring Marianne) vill sprida kunskap om hur vårt penningsystem (Ps) fungerar i all sin komplexitet. Vi vill förklara hur detta Ps förhåller sig till det större ekonomiska systemet och hur dessa två påverkar – styr – politik, samhällsliv och faktiskt äventyrar jordens livgivande förmåga.

Det saknas en nisch som fokuserar och zoomar in på penningsystemet. Jag vill hjälpa folk att FÖRSTÅ hur den grundläggande strukturen ser ut och därmed bli befriade från illusioner och handlingsförlamning. För vi är mitt uppe i en utveckling som man inte behöver vara ekonom för att se att det inte står rätt till.

Jag ser det så här: Framtiden börjar nu. Varje mått och steg som vi själva och våra styrande tar, anger en riktning. Just nu råder förvirring. Enskilda människor, organisationer och nätverk, politiker, kapitalägare och småföretagare går åt olika håll och detta gör framtiden ytterst osäker.

Många organisationer inom freds- jämlikhets- miljö- och rättvisearbete har arbetat engagerat och osjälviskt under decennier för att skapa en bättre värld. De har också uppnått fantastiska resultat men… problemet är att en underliggande struktur hela tiden jobbar åt motsatt håll och därmed blir resultaten kortlivade och ofta till och med omintetgjorda.
Men nu har vi faktiskt chansen att skapa en ny värld. Att göra omställning på riktigt genom att gemensamt koncentrera oss på just den underliggande strukturen!

Månadens video


Att bestämma riktningen: Det gör vi väl som samhälle allt eftersom?

Framtiden är inte ett mål som vi automatiskt kommer till. Inte ens med självstyrande bilar och annan AI. Så brukade jag säga… jag anar att jag haft fel. Vi behöver vara på vår vakt och fundera över detta. Motorvägarna är alltför lätta att följa, liksom luftvägarna, från den ena storstaden till den andra. Mainstream medias påverkan likaså. Robotiseringen pågår i många verksamheter och NPM New Public Management har tagit ifrån många yrkesverksamma deras kreativitet och kritiska tänkande. En får för sig att livet går att rutas in och tidsbestämmas ner till sekundnivå. Kontrollen av oss människor ökar dramatiskt genom uppkoppling till nätet och nya lagar som ska göra det lättare för makten att spåra potentiella terrorister, Corona-smittade eller andra. Alltså vänder jag 180 grader och påstår i stället att:

Nej! Framtiden är intecknad, kodad och programmerad och vi kommer automatiskt att hamna där om vi inte byter riktning.


För att komma till en önskvärd framtid måste vi tillsammans trampa upp nya stigar och varje steg du och jag tar, bestämmer riktningen. Varje val vi gör i nuet har betydelse för dagarna som kommer efter. Jag tror mig veta att många upplever att framtiden har kommit mycket nära nuet. Det är som att de nästan krokar arm. Vi vet, forskare som vi bör tro på säger detta: Vi har mycket kort tid på oss att ”ställa om”. Det betyder att vi behöver ta sikte på ett annat mål än det vi hittills räknat med – utan att ifrågasätta. Alla sjöfarare, rymdfarare och mer jordnära orienterare, vet att för att ta ut en riktning är det minst två punkter som behövs. När det gäller mänskligheten och ödesfrågan just nu så handlar den första om var vi står nu. Den andra punkten bör vara bilden av en önskvärd framtid. Riktningen bestäms av dessa två punkter. Har vi några problem här?

Vi hör politiker, mediafolk och representanter från näringslivet upprepa nödvändigheten av tillväxt och hur den ökande arbetslösheten – i Coronans spår – gör att vi skyndsamt måste tillbaka till ”business as usual”. Detta är etablissemangets tolkning av nuet och färdriktningen framåt. De saknar däremot en beskrivning av målet. Vart är det vi ska? Utför stupet? Det är som att de redan glömt att vi hade en livsavgörande klimatförändring att hantera före Coronan. Liksom en mängd andra globala ödesfrågor.

Som vi talat om i presentationen tillhör vi den stora skara ”omställare” som insett behovet av en djupgående förståelse både av punkten där vi befinner oss nu, och behovet av att skapa en positiv vision för den snabbt annalkande framtiden. Det är vi – enskilda eller organiserade omställare – som har både kraft och kunskap nog att sätta ner fötterna och trampa upp stigar som leder i rätt riktning genom praktiska handlingar som samverkar med naturens funktionssätt och människors verkliga behov.

Mitt i krisen – Tid att tänka om och storstäda

Coronakris, Klimatkris, Artutrotningskris, Döda havskris, Finanskriser, Flyktingkris, Jordbrukskris, Krig och katastrofer – alla dessa är globala. Därtill kan vi inhemskt lägga Sjukvårdskris, Skolkris och en allmän känsla av brist på mening. Depressionskris kan det väl kallas.
Hur många kriser ska det till för att vi – som ett mänskligt kollektiv – bestämmer oss för att Nu får det vara nog!? Hur komplicerat (och hopplöst) det än verkar vara så ser jag en specifik gemensam nämnare för alla dessa kriser. Och – ni må tycka att jag är naiv – men jag menar att om vi kan SE denna ”nämnare” tydligt så kan vi genast påbörja ett fokuserat arbete på att byta riktning.

Det ekonomiska systemet med tillhörande penningsystem är idag överordnat hela samhällsmaskineriet (ja, ett maskineri har det blivit). Politiker är tvungna att fatta plågsamma beslut om nedskärningar i verksamheter som fungerar bra för samhället, för individer och ekosystem – för att de inte är lönsamma. Där måste man ställa sig frågan: För vem då? Måttstocken för utveckling är ökad BNP – det betyder att politiker stirrar sig blinda på pengar eller siffror – man räknar pengakapital i stället för att hålla ordning på naturkapitalet. Hela jordens sorgliga och livshotande tillstånd talar sitt tydliga språk. Det gör även kalla siffror: Åtminstone 90% av alla pengar på jorden rör sig inom den fiktiva ekonomin, och högst 10% finns i den verkliga ekonomin där människor byter varor och tjänster med varandra. Det låne- och skuldbaserade penningsystem vi har idag gynnar ensidigt spelekonomin eller den fiktiva ekonomin eftersom mekaniken i systemet gör att pengarna hamnar där p.g.a. vinstincitamentet. Bankerna kan skapa pengar ur intet och låna ut dem mot en kostnad. Bankerna gör gigantiska vinster medan småföretagare tvingas lägga ner sin verksamhet och allt fler medborgare får försörjningsproblem. Vi måste flytta fokus till den verkliga ekonomin och det gör vi genom att inse att pengar ska vara ett medel – inte ett mål i sig.

Våra tankar kring månadsbladet

Det som vi kan bidra med i månadsbladet Pengarnas Pris är för det första en fördjupad och klargörande beskrivning av punkten där vi befinner oss nu. Vi kommer att belysa motsättningen mellan det maktfullkomliga ekonomiska systemet och de meningslösa försöken att lösa de kriser som hotar vår överlevnad – inom systemets ramar. För som Einstein sa ”Det går inte att lösa dagens problem med samma metoder som skapade dem”. Vi kommer att förklara varför. Det innebär att vi kommer att ge en utförlig beskrivning av hur det kapitalistiska systemet med dess skuld- och vinst-baserade pengar fungerar. Ett system som missgynnar 99% av jordens befolkning och som sargat planeten jorden och dess ekosystem under århundraden. Punkten där vi står nu är ingen vacker plats totalt sett. Vi behöver våga se det och ändå behålla hoppet.

För det andra kommer vi att samla in exempel och beskrivningar från människor som gått samman för att skapa socialt och ekologiskt hållbara alternativ som visar hur livet kan se ut i den andra punkten eller åtminstone stegen på väg dit. De som tas i rätt riktning. Vi kommer att koncentrera oss på de områden i livet som handlar om att tillgodose människors basbehov – inom planetens gränser. Hur fungerar det med vatten, mat, bostäder, hälsa, sjukvård, kultur, barn- och äldreomsorg? Dessa områden som tillsammans utgör grunden till ett samhällsbygge. Vi behöver inte minst prata om värderingar och ideal. Inte måla upp en vision som helt lyfter från jorden utan en verklighetsanpassad, där det ekonomiska systemet underordnar sig det ekologiska: Vi kallar det realekonomi, förklaring kommer så småningom. Vi lutar oss emot samstämda (icke uppköpta) forskare som kan förklara termodynamikens lagar, vattnets kretslopp, klimatuppvärmningens konsekvenser och pengarnas funktionssätt. Vi tar också hjälp av forskare, lekmän och ledare inom mentala discipliner och andliga traditioner som kan hjälpa oss att tolka och uthärda våra tankar och känslor i denna, minst sagt, utmanande tid.
Vi behöver själva träna oss i samarbete och anpassning till ett liv med väsentligt mycket mindre konsumtion och yttre stimuli. En omställning som sker både inom och utanför oss kan leda oss in i en framtid där våra barn och barnbarn kan fortsätta leka. En framtid där odlingsjorden värnas, liksom arternas mångfald i skog, hav och sjöar. Ja, det finns mycket vackert och hoppingivande att säga om hur målet, visionen om en möjlig och önskvärd framtid ser ut och det kommer vi att göra i kommande månadsblad. Som många av er vet så gror det omställningsfrön överallt på jorden nu.

Tyck gärna till i kommentarerna nedan

Två nödvändiga förändringar att tänka på:

Pengar är en nödvändig infrastruktur men man ska inte tjäna pengar på pengar.

Den ska skötas av folkvalda politiker eller andra betrodda samhällsmedborgare, inte av aktieägare eller styrelsemedlemmar i storbolagen. Man ska inte tjäna pengar på pengar. Vi lever i ett skifte som är avgörande för vår överlevnad. Vi kan inte lösa dagens problem eller motverka katastroferna med samma medel med vilka de skapades. Och det är just det kapitalistiska ekonomiska systemet som låst fast oss i denna ytterst allvarliga situation. Vi har ett system som regelmässigt satsar på verksamheter som ger störst vinst åt aktieägare och andra värdepappershandlare och ”spelmissbrukare” vilka ytterst sällan satsar sina vinster i realekonomin. Vinstmaximeringsprincipen sitter som en tvångströja på alla initiativ och verksamheter.

Ansvaret för den övergripande styrningen av samhällsekonomin måste ligga hos de demokratiskt valda politikerna! Inte hos (de styrande) ekonomerna eller företags-ägarna som har en falsk och egocentrisk verklighetsbild – eller ingen alls eftersom de bara ser pengar. Tyvärr har denna enögda fokusering på vinster, i pengar räknat, reproducerats skickligt av företagens lobbyister och av det samhällsskikt som vinner på den rådande ordningen. Alltså måste politikerna utbildas i hur pengar uppstår och hur de rör sig från realekonomin till spekulationssfären. De måste också ta tillbaka kontrollen över penningflödet.

Riksbankens mål måste ändras

Idag har RB ett enda övergripande mål: Inflationskontroll. Och – eftersom ekonomin råder över politiken så betyder det att inflationskontroll (som inte så många fattar vad det är) – är hela samhällsekonomins mål tillsammans med evig tillväxt mätt i BNP. Realekonomi eller Spekulations ekonomi? Pengarna eller livet? För mig är valet enkelt.

I nästa nummer av Pengarnas pris kommer vi att ägna en stor del av innehållet åt Kapitalismen som teori och som praktik, produktionsform. Vi kommer då att stifta bekantskap med Richard Wollf som gjort mycket pedagogiska filmer om hur vårt ekonomiska system, kapitalistisk marknadsekonomi, fungerar i praktiken. Han jämför dagens effektiva coronastrategi med den totala oförmågan att mobilisera och koordinera samhällets resurser när det gäller t.ex. bostäder som folk har råd att bo i. Det blir undertexter på svenska. Utöver det kommer vi att berätta om hur människor går samman och bygger miljövänliga och energisnåla bostäder med hjälp av alternativa, icke vinstdrivande finansieringsformer.

Sprid gärna vetskap om Pengarnas pris till vänner och bekanta!
Och är du inte prenumerant – prenumerera via pengarnas pris hemsida!

You may also like...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *